شهر چادگان به عنوان مرکز شهرستان چادگان در فاصله تقریبی ۱۱۵ کیلومتری غرب شهر اصفهان (مرکز استان) قرار گرفته است. این شهرستان در محدودهای به مختصات ۵۰ درجه و ۱۳ دقیقه تا ۵۰ درجه و ۵۱ دقیقه طول شرقی و ۳۲ درجه و ۳۲ دقیقه تا ۳۲ درجه و ۵۸ دقیقه عرض شمالی واقع شده است.
شهرستان چادگان با مساحت حدود ۱۲۰۰ کیلومترمربع از سمت شمال و شرق با شهرستان تیران و کرون، ازسمت شمال غرب با شهرستان فریدن، از سمت غرب با شهرستان فریدونشهر و از جنوب با استان چهارمحال و بختیاری همجوار میباشد.
نام چادگان با زایندهرود گره خورده است. رودخانهای زیبا که با جاری شدن دوباره آب، همانند اسمش «زنده رود»، زندگیبخش شد. یادتان است در کتابهای درسی دبستان میخواندیم که چطور جامعههای انسانی کنار رودها به وجود میآمدند؟ منابع تاریخی نشان میدهند که علت پیدایش چادگان، همجواری با زایندهرود، شرایط آب و هوایی و طبیعت مناسب آن بوده است. چادگان هنوز هم سرسبزی و زیباییاش را دارد. جاهای دیدنی چادگان، یکی و دوتا نیست. همه جای چادگان، جای دیدنی است. اگر شما هم ساعتی را در دهکده های تفریحی که بخشی از اماکن تفریحی این شهر هستند، بگذرانید یا سوار بر اتوبوس دریایی، دوری در دریاچه سد زایندهرود بزنید؛ حتماً به همین نتیجه خواهید رسید.
نام باستانی این شهر «پاراتاک» بوده که بعدها به چادگان تغییر پیدا کرد. نام چادگان از دو بخش «چاد» و «گان» تشکیل شده است. چاد کلمهای ترکی به معنای شیار، شکاف و دره و گان، پسوند نسبت است. قرار گرفتن بافت قدیم شهر چادگان در میان درهای کوچک با معنای لغوی آن یکسان است. سابقه تاریخی این منطقه به درستی معلوم نیست، ولی آنچه مسلم است در دوران صفویه با کوچاندن ترک زبانان توسط شاه عباس اول به این ناحیه و نیز به واسطه داشتن موقعیت طبیعی مساعد و نزدیکی به زاینده رود، منطقه آبادی بوده است. اگر به نوشتههای مورخین رجوع شود، آخرین پادشاه هخامنشی برای گردآوری سپاه به پاراتاک آمده و از این راه با عبور از دهات دیگر به همدان رهسپار شده است.
قوم ماد، یکی از اقوام آریایی، شاید اولین اسمی بود که از درس تاریخ یاد گرفتیم. پارتاکن یکی از قبایل مادها بودند که هزاران سال پیش در منطقه فریدن، یعنی فریدن، فریدونشهر و چادگان امروزی زندگی میکردند. چقدر در ذهنمان آن روستاها و دهکدههای ابتدایی، بکر، رؤیایی و زیبا بودند. خب لازم نیست فقط در رؤیا از شهری پاک، سرسبز، زیبا، تفریحی و تاریخی لذت ببرید. کافی است به شهر تفریحی ساحلی چادگان سفر کنید. منطقهای سرسبز، زیبا و خوش آبوهوا در ساحل دریاچهٔ سد زایندهرود، با جاهای دیدنی و امکانات تفریحی و رفاهی فراوان، که قطب گردشگری اصفهان شده است.
چادگان زمردی سرسبز در دل کویر اصفهان است. چادگان برای اصفهانی، حکم شمال تهرانیها را دارد. جاهای دیدنی چادگان اصفهان با طبیعت سرسبز و آثار تاریخیاش، علاوه بر اصفهانیها، توریستهای داخلی و خارجی زیادی را به این شهر کشانده است.